Vi rödstrumpor behövs!

Jag blir så imponerad!

Imponerad av de kvinnor före oss som drev politiken med full kraft, samtidigt som de skötte ruljansen hemma! Städade, lagade mat, fostrade barn, ja gjorde så gott som allt! Ta tex fru Åberg, Anna Åberg, första kvinnan i kommunfullmäktige i Sandviken. Hon kämpade för den fria förlossningsvården, BB i Sandviken, upprättande av mödra- och barnavårdscentral, fria skolmaterial, obligatorisk läkarvård och tandvård, obligatoriska skolmåltider. Fru Åberg drev frågan om BB i Sandviken hårt och ska ha sagt, ”Hade karlarna bara vetat hur det känns skulle det här ha varit ordnat för länge sen”
Vilket imponerande arbete i dessa tider!

Jag blir så imponerad!

Imponerad av kvinnor före oss som drev politiken med full kraft, samtidigt som de skötte ruljansen hemma! Städade, lagade mat, fostrade barn och jobbade halvtid för att hinna med. Offrade sina pensionspoäng som straffar sig i dag, men inte tänkte man på det då!

Ta tex Doris Karlsson, en stark kvinna som kämpade för allmän förskola, rätten till heltid, fem veckors semester, sex timmars arbetsdag. Doris drev tidigt frågan om ”varannan damernas” för att tvinga partiet att nominera in kvinnor till politiska förtroendeuppdrag.
Vilket imponerande arbete i dessa tider!

Jag blir så imponerad!

Imponerad av oss kvinnor i dag! Som driver politiken med full kraft, samtidigt som många av oss fortfarande sköter ruljansen hemma! Städar, lagar mat, fostrar barn och jobbar heltid! Kvinnor som fortsätter att kämpa för det jämställa och jämlika samhället! Ett samhälle där män fortfarande har större ekonomisk, politisk, social och kulturell makt än kvinnor. Vi fortsätter utmana, ifrågasätta och omdana det samhälle som under sekler styrts och dominerats av män.
Vilket imponerande arbete i dessa tider!

Så kom inte och påstå annat!
Vi rödstrumpor behövs!

Kerstin Almén
S-kvinna i Sandviken

facebook Twitter Email