Boktips för Läslovet

Här får du lite lästips från socialdemokrater i Sandviken!

Förra sommaren bestämde regeringen att höstlovet ska döpas om till läslovet och att veckan ska fyllas med aktiviteter som uppmuntrar till läsning. Vi socialdemokrater i Sandviken bestämde oss för att ge er lite lästips, så håll till godo. Det kommer minst ett varje dag i veckan.

Signe Brockman som är ordförande för Kunskapsnämnden får börja.

Peter Kärnström, Kommunstyrelsens ordförande
har läst Shogun, av James Clavell flera gånger. Det är en tjock bok som utspelar sig i det feodala Japan omkring år 1600. Berättelsen är baserad på verkliga händelser i Japan men huvudpersonernas namn har ändrats i boken. Det handlar om den engelske lotsen John Blackthorne som strandar vid Japans kust.

På grund av sitt stora kunnande om sjöfart och fartygsbyggande blir han en maktfaktor i den stora maktkamp som pågår mellan framförallt två daimyos (feodalherrar) om det japanska öriket där målet är att bli Shogun (militärdiktator). Det handlar också om hur den västerländska kulturen möter japanskkultur och det är väldigt spännande. Boken filmatiserades i en TV-serie också men nu är det ju läslov, så läs boken!

Mona Davik, Ordförande i Arbetslivsnämnden tipsar om Outlander en romantisk serie av Diana Gabaldon som blandas med historia och science fiction.

Med hjälp av övernaturliga krafter får vi vara med om en tidsresa i Skottlands vackra miljö från andra världskrigets slut till 1743. Där vi bl.a. får följa huvudpersonerna Claire och Jamie och deras äventyr på de Skottska slätterna.

Hasse Frestadius, ordförande i Individ- & Familjeomsorgsnämnden tipsar om boken Cirkeln av Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg

Den handlar om sex gymnasietjejer som fått veta att de är häxor och utvalda att rädda världen.

En berättelse om magi, kärlek, läxor, jobbiga föräldrar, död och vänskap.
Tycker den är bra för att den berör viktiga frågor i ungdomars liv.

Carina Westerberg är ordförande i Västra Gästriklands Samhällsbyggnadsnämnd
Här är hennes boktips:

”Det jag spontant kommer på är Fem-böckerna av Enid Blyton. Jag fick en bok, Fem följer ett spår, av min faster när jag fyllde elva år. Hon hade fått den när hon var ung och det hade satt igång hennes läsande. Den boken satte igång mig också. Jag plöjde alla böckerna om och om igen. Sen fortsatte jag med andra böcker. Jag undrar om jag hade blivit en sådan manisk läsare utan dem.

Om man är bra på att läsa och har stor ordförståelse så har man – tror jag i alla fall – också lättare för andra skolämnen där man måste kunna läsa bra. Sen försökte jag få min dotter att läsa Fem-böckerna, trodde att jag hade lösningen på allt, precis som det blev för mig. Men hon var inte intresserad. Men hon läste faktiskt annat och idag är hon en stor älskare av historiska böcker och biografier.”

Gunilla Gillström är ordförande för Valnämnden och Överförmyndarnämnden

Hennes tips är böckerna om Sandvargen, skrivna av Åsa Lind. Böckerna passar för barn i åldrarna 6-9 år. De tre böckerna om Sandvargen är ett härligt läsäventyr för små och stora.

” En dag när Zackarina gräver i sanden hittar hon den mycket sällsynta Sandvargen. Han är glittrig och sandgula och har funnits i evighet. Ingen fråga är för stor eller för liten för Sandvargen som är jättebra att svara och förklara.”

facebook Twitter Email